Szkoła Podstawowa im. dra Aleksandra Majkowskiego w Nowej Karczmie

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 858658
    • Do końca roku: 225 dni
    • Do wakacji: 32 dni
  • Kartka z kalendarza

Jedz pysznie.

Gofry z bitą śmietaną i owocami

 

13.09.2022 r. Tym razem dzieci piekły gofry.

Czy wiecie, że:

Pierwsze gofrownice z charakterystycznym wzorem plastra miodu pojawiły się w 1200 roku, kiedy rzemieślnik zaprojektował i wykuł gofrownicę. Oryginalne gofrownice miały konstrukcję na zawiasach . W konsekwencji ciasto wlewano, zamykano i gotowano na otwartym ogniu. W tym czasie po raz pierwszy pojawia się w druku słowo oznaczające gofry, które pochodzi ze starofrancuskiego słowa "guafre".

Z biegiem lat w Europie gofry stały się przysmakiem powszechnie sprzedawanym przez ulicznych sprzedawców. W rezultacie już w XVI wieku całe społeczeństwo jada gofry. Biedni robią je prawie wyłącznie z mąki i wody. Dlatego przypominają grube ciasto biszkoptowe. Jednak klasy uprzywilejowane dodają jajka, mleko i miód, które tworzą smaczną, delikatną mieszankę.

Gofry dotarły do Ameryki wraz z holenderskimi kolonistami w latach dwudziestych XVII wieku. Sto lat później, w książce Court Cookery Roberta Smitha, w języku angielskim po raz pierwszy pojawiło się słowo „wafel”. Gofry podawano na słodko, z masłem, syropem lub owocami jak i na słono, z gulaszem.

Około 1906 roku Simplex Electrical Company z Bostonu w stanie Massachusetts wyprodukowała prawdopodobnie pierwsze elektryczne gofrownice. Wczesny model miał prostokątną formę stojącą na czterech grubych nóżkach zwieńczonych dwoma rzędami trzech okrągłych płyt. Każda płyta została odlana ze znanym już wzorem siatki, z elementami grzejnymi osadzonymi w kratce. Górny rząd talerzy nakładało się na dolny, pozwalając gofrowi podpiekać się z obu stron. Gofrownica posiadała odsłonięte styki elektryczne. Dopiero w drugiej dekadzie XX wieku producenci urządzeń, wyprodukowali komercyjnie elektryczne gofrownice nadające się do użytku domowego.

A wracając do naszych kulinarnych odkryć:

Każdy mógł sam zdecydować z czym będzie je jadł. Do wyboru była bita śmietana z owocami, sos malinowy oraz cukier puder. Wszystkie wyglądały apetycznie ,a smakowały jeszcze lepiej.

 

Zapraszamy do zapoznania się galerią zdjęć: