Szkoła Podstawowa im. dra Aleksandra Majkowskiego w Nowej Karczmie

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 858735
    • Do końca roku: 225 dni
    • Do wakacji: 32 dni
  • Kartka z kalendarza

Obiad do 15 złotych.

Zapiekanka makaronowa

Uczniowie klasy VI, w pełni wykorzystują sprzęt zakupiony z projektu „ Laboratoria przyszłości”. Tym razem postanowili przygotować zapiekankę makaronową. Jest to bardzo szybkie w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdza się na obiad dla całej rodziny. Przygotowując większą porcję, można ją serwować nawet przez kilka dni. Jest bardzo łatwa do odgrzania, zachowując swój cudowny smak. Przepis na zapiekankę makaronową do syta jest bardzo prosty. Wystarczy kilka podstawowych składników do jej przygotowania, takich jak makaron, kiełbasa, pieczarki, cebula, ser żółty, kukurydza i śmietana.

7 ciekawostek na temat makaronu

Spaghetti, świderki, tagliatelle, kolanka, lasagne, nitki, penne, cannelloni, kokardki, muszelki… Ponoć rodzajów makaronu jest ponad sześćset! Wystarczy tylko mąka, woda, odrobina innych składników i trochę wysiłku, by wyczarować pożywny produkt o różnych kształtach i kolorach.

  1. Przeciętny Polak spożywa rocznie około pięć kilogramów makaronu.

  2. Do Europy makaron sprowadzili Arabowie. 

  3. W Chinach często je się makaron nitkę mający długość jednego metra. 

  4. Najbardziej popularny makaron na świecie to spaghetti.

  5. Sposób ugotowania makaronu zwany al dente oznacza po włosku „na ząb”.

  6. Najstarszy odnaleziony makaron liczy sobie ponad cztery tysiące lat.

  7. By makarony otrzymały różne kolory, używa się naturalnych barwników.

 

https://www.canva.com/design/DAFPNB_H-RQ/AkEbqGXVnjDlT6VTUxjMvA/watch?utm_content=DAFPNB_H-RQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink