Szkoła Podstawowa im. dra Aleksandra Majkowskiego w Nowej Karczmie

  • Statystyki

    • Odwiedziny: 856135
    • Do końca roku: 236 dni
    • Do wakacji: 43 dni
  • Kartka z kalendarza

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami

(grupa 1 i grupa 2)

 

 

Kolejne zajęcia kulinarne za nami. Tym razem dzieci przygotowały słodki deser. Przepis na szyszki z ryżu preparowanego jest tak prosty, że poradzi z nim sobie nawet dziecko. Chrupiące przysmaki robiły furorę wśród tych najmłodszych. Do wykonania klasycznych szyszek nie potrzeba wielu składników. Potrzebne jest jedynie ryż preparowany, masło oraz krówki. Jeśli szukasz sposobu na prostą, lecz wyjątkowo smakowitą przekąskę, koniecznie wypróbujcie poniższą recepturę.

Składniki:

  • 300 g krówek,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 90 g ryżu preparowanego,

W garnku umieszczamy krówki i masło. Podgrzewamy składniki na niewielkim ogniu, aż się rozpuszczą i połączą. Pamiętając, aby co jakiś czas mieszać, tak aby masa się nie przypaliła ani nie przywarła do ścianek rondla. Do powstałej masy krówkowej wsypujemy ryż preparowany. Całość mieszamy, a po zagotowaniu odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Ciepłą masę dzielimy na części i formujemy na kształt kuli lub jajka.